Projekti dijakov

Do zaključka leta lahko dijaki začnejo delati na svojih projektih. Idealno bi bilo delo v parih. Tukaj je navedenih nekaj primerov, ki jih lahko dijaki uporabijo kot inspiracijo pri zbiranju idej za svoje projekte.

Nadgradnja naše igre

Na krožku smo naredili igro, ki ima še veliko možnosti za izboljšave. Nekdo jo lahko prevzame in doda kakšno novo mehaniko ali polepša slike.

Bojevanje iz ptičje perspektive

Igra pri kateri vodimo našega junaka (ali več junakov) iz ptičje perspektive. Opremljen je z orožjem (strelno, hladno,...), da se lahko brani pred nasprotniki in išče zaklad/cilj/princeso.

Primere takih iger lahko vidite s klikom na to povezavo.

Pobeg iz labirinta

Zgradite si labirint z enim izmed znanih naključnih algoritmov in nato pošljete igralca, da najde pot od začetka do konca.

Če želite otežiti delo sebi in igralcem, naredite prvoosebno perspektivo igranja, kjer igralec nikoli ne vidi celotnega labirinta.

Svojo kodo lahko povežete s prejšnjim primerom bojevanja, tako da postavite labirint v katerem se odvija bitka.

Štiri v vrsto

Naredite igro štiri v vrsto, kjer dva igralca izmenično mečeta žetone različnih barv v polje velikosti 7x6. Kdor prvi zapolni štiri zaporedna kolinearna polja zmaga.

Če iščete izziv, je to popolna igra za implementacijo umetne inteligence, ki igra igro proti nam. Najenostavnejši algoritem za to je minimax.

Izboljšana igra tri v vrsto

Običajna verzija igre tri v vrsto je točno rešljiva (v vsakem stanju igre poznamo optimalno potezo), zato ni zanimiva za igranje ali programiranje.

Kompleksnejša igra tri v vrsto se igra na več 3x3 poljih hkrati, samo s simbolom X (brez O) in igralec, ki prvi postavi tri X v vrsto zgubi, ne zmaga. Podrobnejši opis lahko vidite tukaj.

Ponovno lahko poskusit implementirati algoritem minimax. Preizkusite ali lahko naredite dovolj dober program, da vas premaga.

Zakodiran zapisnik ali dnevnik

Grafično opremljen program v katerem lahko pišemo in shranimo besedilo. Shranjenega besedila ne sme biti možno prebrati brez gesla.

Program lahko izboljšamo tako, da dodamo možnost kompleksenjšega urejanja besedila: barvni tekst, krepke črke, poševne črke, spreminjanje velikosti črk,...

Možna nadgradnja programa je pošiljanje zakodiranih sporočil preko interneta. To lahko naredite sami, ali pa uporabite npr. Facebook chat.

Facebook messenger bot

Nadgradnja našega Facebook robotka. Najdi in napiši nove načine interakcije z uradnim robotkom programerskega krožka.

Npr. igranje vislic, igranje tri v vrsto, napoved vremena, postavljanje ugank,...

Reševalec sudokuja

Vsi poznamo igro sudoku. Računalniki so precej dobri v reševanju takšnih problemov.

Iz tukaj lahko prenesete 10000 sudokujev in jih poskusite rešiti z vašim programom.

Umetna inteligenca za igranje iger

Tukaj lahko preneseš narejeno igro tri v vrsto za dva igralca. Naredi umetno inteligenco, ki pri igranju nikoli ne izgubi.